Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αύξηση καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων

AKINHTA
Πανελλαδική έρευνα για τις τιμές των ενοικίων δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της οι τιμές σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση 2,1%. Η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών αυξήθηκε σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, με το ενδιαφέρον των πολιτών να επικεντρώνεται σε διαμερίσματα ενός - δύο υπνοδωματίων, έως 20 ετών ή και παλαιότερα αλλά πλήρως ανακαινισμένα.
Ενδιαφέρον σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αποτελεί το γεγονός ότι μετά από την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια που επηρέασε και την πορεία των ενοικίων, οι τιμές σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση 2,1% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Παρά τη μικρή αυτή αύξηση, το ύψος των ενοικίων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια παραμένει αρκετά προσιτό για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα διαπιστώνει η έρευνα, ενώ αν κάποιος πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα με τη βοήθεια των ειδικών της κτηματαγοράς τότε μπορεί να βρει ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε κάποιες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Μείωση εντοπίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτή είναι περιστασιακή.
Τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.
Από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιούν καθημερινά όλα τα γραφεία της RE/MAX πανελλαδικά, προσδιορίστηκε με ακρίβεια το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, το ύψος των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανση & συντήρηση) και την ασφάλεια είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), τα κουφώματα αλουμινίου, τα χαμηλά κοινόχρηστα και η θέση σε υψηλό όροφο.
Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι η ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η ύπαρξη ασανσέρ, η θέση στάθμευσης τα άνετα δωμάτια και η εγγύτητα σε μέσα μεταφοράς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!