Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Φοιτητική στέγη στην Άρτα

Βίκυ Καινούργιου



Προσφορά και ζήτηση καθορίζει τις τιμές στα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση

Ο βασικός κανόνας της ελεύθερης αγοράς βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην Άρτα σήμερα, αφού είναι γνωστό ότι ζήτηση και προσφορά διαμορφώνουν την τιμή. Είναι επίσης γνωστό ότι από το 2010 η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση στην Άρτα, της κρίσης βρέθηκε σε ύφεση. Έτσι λοιπόν η σταδιακή αύξηση της ζήτησης στα χρόνια που ακολούθησαν έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στα διαθέσιμα ακίνητα.
Και η ζήτηση διαμορφώνεται ανοδική στον νομό μας σήμερα τόσο στην αναζήτηση οικογενειακής κατοικίας από νέα ζευγάρια όσο και στην αντίστοιχη φοιτητική.

Αυτές τις ημέρες η Άρτα δέχθηκε πολλούς επισκέπτες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης. Επρόκειτο για τους ευτυχής γονείς των οποίων τα παιδιά πέτυχαν την είσοδό τους στο ΤΕΙ Ηπείρου, κι εν προκειμένω στα τμήματα της Άρτας, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας αναζητώντας το χώρο που θα στεγάσει τις σπουδές του παιδιού τους.
Η αναζήτηση διαθέσιμης φοιτητικής στέγης, έγινε από το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, την Παρασκευή άρχισαν να παρουσιάζονται γονείς και να αναζητούν φοιτητική κατοικία, ενώ από το Σάββατο το πρωί τουλάχιστον 500 γονείς βρέθηκαν στην Άρτα, ψάχνοντας για σπίτι», περιέγραψε. Η αναζήτηση κορυφώθηκε την αμέσως επόμενη εβδομάδα και εξακολουθεί ελαφρώς μειούμενη έως τώρα. Διότι οι περισσότεροι έχουν νοικιάσει ήδη. Το μεγάλο …κύμα αναζήτησης έχει περάσει, εξακολουθεί η ζήτηση από εκείνους που δεν ήρθαν την πρώτη στιγμή», είπε ένας από τους γνώστες της αγοράς ακινήτων στη περιοχή μας ο κ. Κώστας Σταύρος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου.
Ξεκινώντας από την έλλειψη, ο κ. Σταύρος, επισήμανε ότι πράγματι υπάρχει ιδιαίτερα σε νέα μεγάλα διαμερίσματα. «Η οικοδομή καθηλώθηκε όπως ξέρετε από εκείνη την πρώτη περίοδο της κρίσης, έτσι ενώ σταδιακά η ζήτηση κινείται ανοδικά δεν υπάρχουν διαθέσιμα νέα σπίτια», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ενώ δεν χτίζονται νέα, πολλά και από τα προϋπάρχοντα επέστρεψαν σε ιδιοχρησία. Δηλαδή είτε επέστρεψαν κάποιοι από άλλες πόλεις γιατί έμειναν άνεργοι και κατοίκησαν στην Άρτα οπότε σταμάτησαν να τα νοικιάζουν, είτε τα παιδιά ιδιοκτητών επέστρεψαν από σπουδές και τα ιδιοκατοίκησαν κλπ. Οπότε τα διαθέσιμα περιορίστηκαν αρκετά. Η ζήτηση όμως εξακολούθησε από νέα ζευγάρια και νέες οικογένειες. Κάθε τι που ξενοικιάζεται, νοικιάζεται αμέσως», εξήγησε ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Epirus-Spiti.

Φοιτητική στέγη
Και στη φοιτητική στέγη η προσφορά, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο, εντοπίζεται μικρή σε αυτό που λέγεται «καλά σπίτια». Κι όπου «καλά σπίτια» ο ίδιος εξηγεί ότι αναφέρονται τα σχετικά νεόδμητα και επιπλωμένα αφού στην Άρτα φτάνουν για σπουδές φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη και την Κύπρο, που αναζητούν επιπλωμένη φοιτητική στέγη.
Ο κ. Σταύρος εξηγεί ότι επιπλωμένο σημαίνει για τον φοιτητή τα βασικά ηλεκτρικά είδη, ένα μικρό ψυγείο, μια κουζίνα ή φουρνάκι, ένα πλυντήριο και στο υπνοδωμάτιο ένα κρεβάτι κι ένα γραφείο. «Δεν είναι τεράστιο το κόστος και εμείς παροτρύνουμε τους πελάτες μας να το κάνουν. Διότι θα νοικιάσουν σε καλύτερη τιμή και θα κάνουν γρήγορα απόσβεση». Επίσης ο ίδιος εξήγησε ότι στην πόλη μας διαπιστώνεται από πολλούς ιδιοκτήτες μια απροθυμία για συντήρηση διαθέσιμων σπιτιών, παροτρύνοντας επίσης να κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση διότι έτσι έχει άλλη αξία το ακίνητό τους. «Ας φτιάξουν μια πόρτα παλιά και χαλασμένη, μια μικρή συντήρηση στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Δεν κάνουν ανακαινίσεις πολλοί κι αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση», εξήγησε.
Οι περισσότερες ανακαινίσεις έγιναν στην περίοδο που υλοποιήθηκε μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκων», όμως έκτοτε έχει σταματήσει ξανά η κινητικότητα σ’ αυτή την κατεύθυνση, με τον κ. Σταύρου να σημειώνει ότι τόσο η ανακαίνιση όσο και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης είναι στοιχεία που πρέπει να φροντίσει ο ιδιοκτήτης.

Τιμές
Ο κ. Σταύρος χαρακτήρισε την Άρτα γενικότερα οικονομική στην φοιτητική στέγη, ωστόσο μας ενημέρωσε για την διακύμανση τιμών από περιοχή σε περιοχή.
Ασφαλώς και ξεκινήσαμε με το ερώτημα για ένα καλό, επιπλωμένο φοιτητικό σπίτι τουλάχιστον 40 τμ, ήτοι δίχωρο, που αποτελεί την ιδανική λύση για έναν άτομο. Ο ίδιος απάντησε πως «Η τιμή κυμαίνεται από 4 ευρώ έως 6 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή θα πάει περίπου στα 240 με 250 ευρώ, αν είναι στο κέντρο. Διότι να σημειώσετε ότι όλοι οι γονείς αναζητούν σπίτι για το παιδί τους στο κέντρο. Όλοι θέλουν στο κέντρο. Ασφαλώς όμως η Άρτα δεν έχει μεγάλη διαθεσιμότητα στο κέντρο της πόλης, και το γνωρίζετε αυτό», μας είπε.
Όσο για διακυμάνσεις τιμής στα ενοίκια υπάρχουν: Στην Άνω πόλη 220 ευρώ, στο Τρίγωνο 230, στους Κωστακιούς 180 με 220 ευρώ.
Εις ότι αφορά ένα αντίστοιχο σπίτι μη επιπλωμένο η τιμή διαμορφώνεται κατά περιοχή σε ποσό μικρότερο κατά 20 ευρώ ή 25 ευρώ περίπου και ασφαλώς όταν πρόκειται για μη συντηρημένα και μη ανακαινισμένα η τιμή μειώνεται ακόμη περισσότερο κι αν νοικιαστεί θα αποτελέσει λύση ανάγκης και συνήθως παρατηρούνται μετακομίσεις μετά το πρώτο διάστημα.
Όσο για τις συχνότερες ερωτήσεις των πελατών γονιών που έρχονται στην Άρτα αναζητώντας σπίτι για το παιδί τους μας είπε: Θέση του ακινήτου. Απόσταση από στάση λεωφορείου, θέρμανση και πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης, κοινόχρηστα και επίπεδο γειτονιάς».
Ασφαλώς επιμείναμε σε ορισμένες περιμέτρους όπως το «επίπεδο γειτονιάς», και ο ίδιος ανέλυσε «Σας πληροφορώ ότι πριν έρθουν κυκλοφορούν, ρωτούν και μαθαίνουν. Μου έτυχε γονείς από την Θράκη να έρθουν σε αναζήτηση σπιτιού για την κόρη τους και μου είπαν από την αρχή ότι δεν θέλουν να ενοικιάσουν σε κάποιες περιοχές συγκεκριμένες, αφού ανάμεσα στα βασικά που ζητούν είναι η ασφάλεια και σημειώστε ότι αν πρόκειται για κορίτσι οι γονείς ζητούν σπίτι σε όροφο κι όχι ισόγεια ή μονοκατοικία».

Και «ψευτομεσίτες»
Ο κ. Κώστας Σταύρου σνάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και σε «δήθεν εταιρίες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών ή ψευτομεσίτες», αλλά και περιπτώσεις επιτήδειων που πλησιάζουν γονείς και τους ζητούν χρήματα για να τους δείξουν κάποιο διαθέσιμο σπίτι. «Υπάρχουν και περιπτώσεις μη επαγγελματιών που κάνουν τους μεσίτες, αλλά υπέπεσαν στην αντίληψή μου τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν στο γραφείο και μου είπαν ότι κάποιος τους ζήτησε 10 ευρώ για να τους δείξει ένα σπίτι που ενοικιάζεται. Για αυτό συστήνω προσοχή», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!