Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Με τη μεριά τίνος είναι τελικά ο Καλαντζής;


Το ερώτημα δεν θα έπρεπε κανονικά ούτε καν να τίθεται. Ο Καλαντζής είναι ο Δήμαρχος Ζηρού, άρχει του Δήμου και επομένως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Στις 7/9 έγινε συνοπτικός διαγωνισμός του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίων στον οικισμό Τύργιας Τ.Κ. Κρανέας» στον οποίο πήραν μέρος τρεις (3) εργοληπτικές επιχειρήσεις. Οι δύο έδωσαν έκπτωση 2% και η τρίτη 3%, η οποία και ανακηρύχτηκε προσωρινός μειοδότης του έργου. Η οικονομική επιτροπή κλήθηκε στη συνεδρίασή της στις 13/11 να εγκρίνει το πρακτικό του διαγωνισμού. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να μην εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή το πρακτικό, να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να επαναληφθεί. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν ότι  από το ποσοστό της έκπτωσης φαίνεται ότι υπάρχει συνεννόηση των εργολάβων, αλλά και γιατί το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για το Δήμο, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και από τους ίδιους εργολάβους έχουν επιτευχθεί πολύ υψηλότερες εκπτώσεις.Η απάντηση από το Δήμαρχο κινήθηκε στη λογική ότι οι εργολάβοι έχουν δικαίωμα να δίνουν ό,τι ποσοστό έκπτωσης θέλουν.
Πράγματι οι εργολάβοι έχουν αυτό το δικαίωμα και έχουν και τον εκπρόσωπό τους στο Δήμο να το υπερασπίζεται, τον ίδιο το Δήμαρχο. Ο Δήμος όμως; Δεν έχει δικαιώματα; Δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορρίψει έναν διαγωνισμό στημένο και ασύμφορο; Ποιος θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, αν όχι ο Δήμαρχος; Να θυμηθούμε την αντίστοιχη περίπτωση με τα φωτιστικά, όπου ο Δήμος άσκησε έφεση στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού και υπέρ του εργολάβου, ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου;
Τελικά ο Καλαντζής, κάθε που του δίνεται η ευκαιρία, με τον πιο εκκωφαντικό και τον πιο προκλητικό τρόπο δηλώνει με τίνος τη μεριά είναι. Με τη μεριά των εργολάβων.
Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν τα διάφορα λόμπυ, ομάδες που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα και οι οποίες ασκούν πίεση ώστε οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Στο δήμο Ζηρού δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Οι εργολάβοι έχουν τον ίδιο το Δήμαρχο.
Παραπέμπουμε τον Καλαντζή (όχι ότι θα του ιδρώσει το αυτί, δεν μας έχει δώσει τέτοια δείγματα άλλωστε) στο έγγραφο του τμήματος ελέγχου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με Α.Π. 2984/30-6-2015 που αναφέρεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διεξαγωγή δημοσίων διαγωνισμών. Στο συγκεκριμένο έγγραφο υπάρχει ένας ενδεικτικός κατάλογος σχετικά με τις συχνά εμφανιζόμενες μορφές που ενδέχεται να υποκρύπτουν διαφθορά. Στο κεφάλαιο Θ. αυτού του καταλόγου με τίτλο «Δείκτες συμπαιγνίας – συνεννόησης υποψηφίων», αναφέρεται:οι προσφερόμενες τιμές είναι ασυνήθιστα υψηλές.Οι τιμές κατακύρωσης είναι υψηλότερες συγκριτικά προς τις μέσες τιμές που προκύπτουν από έρευνα αγοράς. Οι ίδιοι οι προσφέροντες έχουν προσφέρει τιμές σημαντικά κατώτερες σε παρελθόντες διαγωνισμούς για παρόμοια ή ταυτόσημα είδη ή υπηρεσίες.
Αλήθεια, άλλη εταιρεία είναι αυτή που ανέλαβε την πλατεία στη Φιλιππιάδα, τον πεζόδρομο και τη Ν. Ζέρβα, και έδωσε έκπτωση πάνω από 50%; Ή είναι τεχνικά πιο δύσκολο έργο τα πεζοδρόμια στην Τύργια από την πλατεία στη Φιλιππιάδα;
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής συμμετείχαν, εκτός του Δημάρχου, η κ. Καραπάνου και ο κ. Ρίζος, οι οποίοι και υπερψήφισαν. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, εκτός από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε, συμμετέχει από την παράταξη του Γιολδάση η κ. Παπαϊωάννου, η οποία απουσίαζε, κάτι που συμβαίνει τις περισσότερες φορές άλλωστε.
Για την ιστορία επίσης να αναφέρουμε ότι το αρχικό ύψος του διαγωνισμού ήταν 60.000 ευρώ και την έκπτωση του 3% την έκανε η εταιρεία ΟΡΡΑΟΝ ΑΤΕ – ΒΩΤΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, η ίδια εταιρεία που υλοποιεί τα έργα στην πλατεία, στην Μπιζανίου και στη Ν. Ζέρβα με έκπτωση πάνω από 50%. Οι εταιρείες που έδωσαν έκπτωση 2% ήταν, η πρώτη, η ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και η άλλη η ΚΑΣΣΑΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Τις ίδιες εταιρείες πάντως θα τις δούμε και σε άλλους διαγωνισμούς, με παρεμφερείς εκπτώσεις αλλά με αλλαγή ρόλων.
Και κάτι για τον κ. Γιολδάση. Την προηγούμενη φορά, στην ιστορία με τα φωτιστικά, εμφανίστηκε ως αρχάγγελος στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Να του θυμίσουμε μήπως ότι για αντίστοιχες ιστορίες οι δημότες τον έστειλαν στην αντιπολίτευση; Η υπόθεση με τους λογαριασμούς ύδρευσης ακόμα ταλανίζει το Δήμο. Και κάτι ακόμα. Ο Γιολδάσης δεν είναι κάποιος τυχαίος, κάποιος περαστικός που κάτι είδε, κάτι άκουσε. Έχει διατελέσει Δήμαρχος, είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συμμετέχει με εννέα (9) συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχει (η παράταξή του) σε όλες τις επιτροπές, ΚΑΙ στην Οικονομική, από την αρχή μάλιστα της θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής περιόδου, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει μόνο τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Γιολδάσης λοιπόν, δεν έχει αναδείξει κανένα θέμα. Αν δεν τα βλέπει(ως παράταξη), είναι περιττή η παρουσία του. Αν τα βλέπει και δεν τα αναδεικνύει, είναι επικίνδυνη.Ας μην προσπαθήσει να οικειοποιηθεί και αυτό, όταν στην ανάδειξή του δεν έχει καμμία συμβολή.
Μενέλαος Γείτονας, Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!