Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πότε θα δούμε τα πρόσωπα των ακροδεξιών τρομοκρατών;


Για τριάντα τουλάχιστον δράσεις μιλά το διαβιβαστικό της ασφάλειας για την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση της Combat 18 - Ελλάς. «Δράσεις», σύμφωνα με τη light διατύπωση του διαβιβαστικού, από τις οποίες θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
Από το διαβιβαστικό αποδεικνύεται ότι οι Αρχές έχουν την ιστορία δεμένη. Άλλωστε μια σειρά από στοιχεία συνθέτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής τουλάχιστον για τα εφτά από τα έντεκα συλληφθέντα μέλη που διώκονται με το άρθρο 187 Α του ποινικού κώδικα το οποίο αφορά εγκληματική - τρομοκρατική οργάνωση. 
Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι ώρας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με αρκετούς από τους φερόμενους ως... αριστερούς τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί ακόμη και εξαιτίας των κοινωνικών ή ερωτικών τους σχέσεων σε υποθέσεις τις οποίες διερευνούν οι Αρχές. 
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ κρίνονται από την ίδια τη Δικαιοσύνη που άσκησε διώξεις ως σημαντικά, τα στοιχεία των μελών της χιτλερικής οργάνωσης Combat 18 Ελλάς η οποία κινείται στο πλαίσιο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε αν μιλούσαμε για συλληφθέντες από τον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο. 
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ακροδεξιοί συλληφθέντες δεν έχουν δει τα πρόσωπά τους να φιγουράρουν στα κανάλια ούτε τα ονόματα τους να παίζουν παντού. Χαίρουν δηλαδή μιας προστασίας της οποίας ουδέποτε έτυχαν οι συλληφθέντες του αναρχικού χώρου που δίνονται βορρά στα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν με τη σύλληψη τους, η Αστυνομία σπεύδει να ζητήσει από την Εισαγγελία την άδεια για δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών τους.
Στην περίπτωση της Combat 18 - Ελλάς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία, η αστυνομία δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ ζητήσει άδεια για δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και ανάρτηση των φωτογραφιών των κατηγορουμένων πλέον για τέσσερα κακουργηματικής φύσεως ποινικά αδικήματα.

Αυτά είναι τα στοιχεία της δικογραφίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία αποκάλυψε ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται κάποιος Γεώργιος Δημητρίου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Τσαμπανίκας και έχει αυτό τον ρόλο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. 
Ο διευθυντής φέρεται να καθόριζε τους τρόπους δράσης της οργάνωσης. Έδινε τις εντολές μέσω διαδικτύου (facebook, messenger), ανέθετε ρόλους, παρείχε ασφάλεια προστασίας στα μέλη, όπως νομική προστασία και ήταν υπεύθυνος για τις αναρτήσεις στις ιστοσελίδες που διατηρούσε ή διατηρεί στο διαδίκτυο η οργάνωση. Συνέλεγε επίσης φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα μέλη τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό. Ο Δημητρίου φέρεται να στρατολόγησε τουλάχιστον δύο μέλη, τους Μπαλάσκα και Γιώργο Μακρή. Τα μέλη δεν ήξεραν το όνομά του διευθυντή παρά με το ψευδώνυμο και τον ανέφεραν ως «ΤΣΑΜΠ» ή «άλλος».
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο φερόμενος ως αρχηγός είχε αναθέσει στον Μπαλάσκα τον ρόλο της πραγματοποίησης ενεργειών και του έδινε τις εντολές για τους στόχους και τον τρόπο δράσης όπως την τοποθέτηση και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού στην κατάληψη «Σινιάλο» και στο στέκι «Άνω-Κάτω» Πατησίων, το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, την αναγραφή συνθημάτων για τη Μακεδονία κ.ά.
Στον Γιώργο Μακρή εμφανίζεται να είχε αναθέσει επικοινωνιακό ρόλο. Συγκεκριμένα, την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς. Ο Μακρής παρείχε στα μέλη νομική βοήθεια, έδινε συνεντεύξεις και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο Σπύρος Μεταλληνός εμφανίζεται να είχε ενταχθεί στην οργάνωση τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη του 2017. Ο Μεταλληνός φέρεται να έπαιρνε εντολές από τον Μπαλάσκα και να συνέλεγε πληροφορίες για πιθανούς στόχους, ενώ έκανε και δράσεις όπως τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών (κατάληψη «Σινιάλο»).

Τι είπαν στις πρώτες προανακριτικές απολογίες

Ο Γεώργιος Δημητρίου παραδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 με ρόλο συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό. Ο Χρήστος Μπαλάσκας αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες. Δήλωσε ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά τον απειλούσε ο φερόμενος ως αρχηγός,
Ο Σπύρος Μεταλληνός αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες, όπου είχε τον ρόλο του ατόμου που τις βιντεοσκοπούσε. Ένα άλλο μέλος, ο Αθανάσιος Αλεπίδης ότι συμμετείχε σε περίπου τέσσερις επιθέσεις της οργάνωσης, όπως στην κατάληψη Βανκούβερ, είτε έχοντας τοποθετήσει γκαζάκια, είτε βιντεοσκοπώντας την ενέργεια. Δήλωσε ότι δεν έχει συμμετάσχει τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.
Από τους λοιπούς, ο Γιώργος Μακρής αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ τέσσερα πρόσωπα, οι Σάββας Αμανατίδης, Παναγιώτης Αβραμίδης, Σπυρίδων Σόλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!